Oldal kiválasztása

Közkedvelt téma a képernyő előtti munkavégzés és az ehhez kapcsolódó védőszemüveg elszámolásának lehetősége. Nézzük hogyan számolható el a vállalkozás könyveiben.

 

  • SZJA

A személyi jövedelemadó törvény 1. számú mellékletének 8.8 pontja értelmében adómentesen adható a jogszabály által előírt használatra tekintettel juttatott védőeszköz, továbbá baleset és egészségvédelmi eszköz. Az 50/1999 Eüm rendelet 5. §-a előírja, hogy a munkáltató köteles foglalkozás-egészségügyi orvoshoz küldeni a munkavállalóit látásvizsgálat céljából, ha rendszeresen, legalább napi 4 órán keresztül a képernyő előtt végzik a munkájukat.

Ha a szakorvosi vizsgálat alapján indokolt, akkor a munkáltatónak kötelező ellátnia a munkavállalóját megfelelő szemüveg kerettel és lencsével.

  • SZÁMVITEL

A fenti szabályoknak megfelelően adott szemüveget a könyvelésben a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell kimutatni.

  • ÁFA

Mivel a fenti feltételek esetén a szemüveg juttatása jogszabályi kötelezettsége a munkáltatónak ezért az áfája levonásba helyezhető.

Nézzük a folyamatot:

  1. A munkáltató még a munka megkezdése előtt elküldi a munkavállalót üzemorvoshoz.
  2. Az üzemorvos megállapítja, hogy a képernyőt nem látjuk megfelelően, még a szokásosan napi használatos szemüvegünkkel sem.
  3. A munkavállaló elfárad a szemészetre, ahol a megfelelő szemészeti szakorvos által felírt szemüveg lesz az ingyenesen juttatható védőszemüveg.

Nagyon fontos, hogy a szemüveget kizárólag munkavégzésre lehet használni. Az amúgy a hétköznapokon is viselt szemüveg nem minösülhet védőszemüvegnek (50/1999. EüM rendelet).