Oldal kiválasztása

A 2018-as adótörvény változások 2 részletben kerültek elfogadásra. 2017. június 19-én jelent meg a Magyar Közlönyben az Országgyűlés által megszavazott adózási salátatörvény. A csomag több mint kétszáz paragrafust tartalmazott, aminek egy része természetesen érinti az adózási szakemberek munkáját. Bár azt jelentették be, hogy őszi adócsomagra már nem kell számítanunk az Országgyűlés November 14-én mégis elfogadott jónéhány adótörvény módosító javaslatot.

Megérkezett tehát az adózási szakemberek karácsonyi ajándéka. Idén sem fogunk unatkozni az ünnepek alatt.

 

Magyar Közlönyök:

 

Ebben a bejegyzésben a KATA-ásokat érintő legfontosabb változásokat veszem sorba.

 

Változások:

Nappali tagozatos hallgató, tanuló (ideértve a külföldi tanulmányokat is) nem lesz főállású katás Hatály: 2018. január 1.

 

A 100 000 forintos kizáró szabály enyhül: ha a határozat véglegessé válásáig kifizeti a teljes tartozását, akkor maradhat kata alany (visszavonó határozat lesz) Hatály: 2017. július 19.

 

A költségek fedezetére vagy fejlesztési célra kapott támogatás ‚nem bevételkénti’ kezelésére vonatkozó szabály 2013. január 1-től hatályos (még egy évvel hátrébb tolták)

 

Szankciós kiléptetés (például mulasztási bírság miatt) esetén a kiléptetés napja a határozat jogerőre emelkedése hónapját követő első nap (így nem lesz megtörve a hónap)

 

Visszalépési tilalom szabálya pontosít, azt az időszakot rögzíti, amely időszakra nem választható újra a kata (korábban azt írta, hogy mikor nem lehet újra választani)

 

Adóalanyok köre bővül az ügyvédi irodával Hatály: 2017. december 1-től az ügyvédi iroda bejelentkezhet, ha 2017. decemberében választja, akkor 2018. január 1-től lesz KATA alany

 

Változatlan adómérték – növekvő ellátási alap. Ellátási alap 2018. január 1-től 50 000 Ft kata esetén 94 400 Ft, 75 000 Ft kata esetén 158 400 Ft.

 

KATA-s egyéni vállalkozóként nem választhatja az ekhot az ev-ként bejelentett azon tevékenységekre, melyekre az ekho tv. kiterjed (ne tudja a 12 millió forinti feletti részt ‚kimenteni’ ekhoba)Hatály:2018. január 1.

 

Bevallásnak számít a bevételi nyilatkozat –  A nyilatkozat a jogkövetkezmények szempontjából bevallásnak minősül.