Oldal kiválasztása

Ha egy könyvelő cég nagy ügyfélkörrel rendelkezik annak megvannak a nehézségei, de egyben az előnyei is. Az egyik ilyen előnye, hogy napi szinten rengeteg mások számára is hasznos kérdés felmerül.

A legújabb “adó optimalizálási” ötlet az, hogy váltsuk ki az egyéni vállalkozói igazolványt. Mint főállású KATA adózó fizessük meg az 50.000 Ft-ot. Ezzel a közterhek letudva, járulék spórolás a Kft-ben mint társas vállalkozó kipipálva.

Lehetséges e tehát az, hogy főállású kisadózóként megfizetjük az 50.000 Ft-ot és a Kft-ben nem fizetünk semmit (természetesen kivét nélkül)?

Nem eszik olyan forrón a kását, ahogy szokták mondani. A jogalkotó is pontosan tudja, hogy a magyarok nagyon leleményesek és kreatívak amikor a zsebükről van szó.

A válasz nagyon röviden az, hogy NEM lehetséges. Az oka ennek a következő.

A KATA törvény egyértelműen kimondja, hogy aki társas vállalkozónak minösül az nem lehet főállású kisadózó. Tehát kisadózóként a 25.000 Ft tételes adót kell megfizetnie.

Az, hogy társas vállalkozóként a minimálbért, vagy a garantált bérminimumot kell megfizetni az attól függ, hogy milyen tevékenységet végez a Kft. Amennyiben van olyan tevékenység ami legalább középfokú végzettséghez kötött akkor a garantált bérminimumot kell figyelembe venni.

Előfordulhat egy érdekes helyzet:

Ha a tagi jogviszony nem eredményez biztosítottságot, mert se közreműködés, se ügyvezetés nem áll fenn, akkor nincs kötelező járulékfizetés se, így főállású kisadózó lehet a magánszemély.