Oldal kiválasztása

Korábban a KATA törvény úgy rendelkezett, hogy ha a KATA szerinti adóalanyiság megszűnt, akkor az adóalanyiság a megszűnés évében és az azt követő 12 hónapban ismételten nem volt választható a, választásra irányuló adatlap nem adható be.

Sokan nem is gondolunk bele abba, hogy tulajdonképpen itt miről is van szó. Akkor szembesülünk a tényleges tartalommal, amikor kapunk egy értesítőt az Adóhatóságtól, hogy még nem lehetünk kisadózók, mert nem járt le a jogszabály szerinti határidő.

Nézzünk egy példát mire is gondolok:

Ha egy vállalkozás KATA alanyisága megszűnt, tegyül fel 2016-ban, akkor azt gondolnánk a jogszabály szövege alapján, hogy 2018 januárjától ismételten kisadózóként működhetünk. Sajnos azonban eddig nem erről volt szó, mert a jogszabály szerint csak választani volt lehetőségünk 2018. januárjában ami a követő hótól, vagyis februártól hatályos.

A módosító törvény 2017 június 20-ától akként módosította ezt a szabályt, hogy maga az adóalanyiság nem választható a megszűnés évére és az azt követő 12 hónapra. Így az új szabályozásnak köszönhetően, ami vélhetően megegyezik az eredeti jogalkotói szándékkal egy olyan kisadózó akinek az adóalanyisága megszűnt 2017-ben, 2019 januárjától lehet kisadózó.


Jogszabály:

2012. évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról

I. Fejezet

A TÖRVÉNY HATÁLYA ÉS ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEI

6. §26 Az adóalanyiság megszűnésének évére és az azt követő 12 hónapra az adóalanyiság ismételten nem választható.