Oldal kiválasztása

Már második éve használjuk az iparűzési adó bevallások beküldésére a nyomtatvány kitöltő programot, azon belül is a xxHIPA jelű nyomtatványt. Tapasztalataim szerint mégis sok a probléma. Számos település gond nélkül dolgozza fel ezeket az elektronikusan beküldött nyomtatványokat, de vannak olyanok is ahol postai úton kérnek meghatalmazást ennek a megküldésére.

Véleményem szerint nagyon jó az irány, mert rengeteg energiát emésztett fel a kis települések iparűzési adó nyomtatványának nem csak kézzel történő kitöltése majd postára adása, már maga a megtalálásuk is komoly órákat vett igénybe. Én magam is komoly órákat szoktam eltölteni az átláthatatlan weboldalalakon történő kutakodással. Már ha ugye az adott településnek egyáltalán van/volt weboldala.

Azoknak a településeknek akik kukacoskodnak a nyomtatvány befogadásával kapcsolatban első körben javaslom elküldeni az alább csatolt NGM-es állásfoglalást miszerint: link

“Az önkormányzati adóhatóság köteles befogadni és nyilvántartásba venni a NAV által elektronikus úton részére továbbított helyi iparűzési adóbevallásokat.”