Oldal kiválasztása

Újabb ingyenes eszköz lesz a kezünkben, hogy szerződés kötést megelőzően körmére nézzünk leendő üzleti partnerünknek.

Sokszor problémát jelent, hogy hogyan győzödjünk meg leendő üzleti partnerünk megbízhatóságáról. Vannak nyilvános és fizetős adatbázisok, amiket érdemes felkesesni egy-egy új üzlet megkötése előtt. Sőt, jelenlegi üzleti partnereinket is monitorozni érdemes, hiszen előfordulhat, hogy egy régen jólmenő vállalkozás egyik napról a másikra felszámolási eljárás alá kerül és ekkor bottal üthetjük.

Ezen ingyenes oldalak:

https://www.e-cegjegyzek.hu

http://e-beszamolo.im.gov.hu

Az adóhatóság weboldalán:

https://www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok

 

Az új eszköz is itt lesz megtalálható. Lekérdezhetővé válik, hogy partnerünk eleget tesz e áfa bevallási kötelezettségének! Ne feledjük a NAV mindent lát!


Tájékoztató:

 

“Áfabevallók figyeljenek!

Októbertől új listával bővül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapja. A hivatal ugyanis közzéteszi azon adózók adatait, amelyek áfa-bevallásukat több mint két egymást követő, rájuk irányadó bevallási időszakon keresztül nem nyújtották be a NAV-hoz. Akik nem szeretnének a mulasztók listáján szerepelni, mihamarabb pótolják elmaradásukat.

Az adózás rendjéről szóló törvény írja elő az általánosforgalmiadó-bevallás benyújtását elmulasztók adatainak nyilvánosságra hozatalát a NAV honlapján. Az adatokat első alkalommal a szeptember 20-ai áfa-bevallási határidőt követően helyezi ki a NAV. Azon gazdálkodók adatai (név, illetve elnevezés, lakóhely, székhely, telephely, adószám) jelennek meg az internetes felületen, akik a rájuk irányadó – havi, negyedéves vagy éves – áfa-bevallási kötelezettségüknek több mint két egymást követő bevallási időszakon keresztül nem tettek eleget.

Az adatbázis a vállalkozásoknak hasznos információval szolgálhat, hiszen ellenőrizni tudják, hogy üzleti partnereik eleget tesznek-e áfa-bevallásuknak.

Érdemes tehát odafigyelni, és pótolni az esetleges elmaradásokat, így elkerülhető az adóhivatal honlapján való közzététel.”