Oldal kiválasztása

Egyik ügyfelünk használt ingóságokkal kereskedik. Az a kérdés merült fel nála, hogy ilyen esetben a költségek áfája levonható e?

A szabályozás meglehetősen bonyolult és nehezen értelmezhető. Amikor a magyar áfa törvény ide vonatkozó paragrafusát olvassuk könnyen juthatunk arra a következtetésre, hogy a viszonteladó semmilyen áfát nem vonhat le.

Ez a mondat így szól:

222. § (1) Az egyedi, illetőleg globális nyilvántartáson alapuló módszert alkalmazó viszonteladó ilyen minőségében

a)349 a használt ingóság, műalkotás, gyűjteménydarab, régiség beszerzéséhez – ideértve ezek Közösségen belüli beszerzését is -, importjához kapcsolódó előzetesen felszámított adó levonására nem jogosult;

A vastagon szedett mondatrész kiemelten fontos. Ugyanis ez kimondja, hogy csak a viszonteladói körbe vont termékek tekintetében nem élhet az áfa levonási jogával. A tevékenység maga tehát nem minösül adólevonásra nem jogosító tevékenységnek, így minden más rá áthárított előzetesen felszámított áfa levonható.

 

Ezt támasztja alá a 2006/112/EK rendelet is, mely tételesen felsorolja, hogy mik azok amiknek nem lehet levonni az áfáját. Azt pedig tudjuk, hogy függetlenül a magyar szabályozástól, ha az adóalanynak az irányelv rendelkezései kedvezőbbek akkor azt nyugodtan lehet alkalmazni.

 

2006/112/EK irányelv

 

322. cikk

Amennyiben a termékek különbözet szerinti szabályozás alapján végzett értékesítés célját szolgálják, a használtcikk-kereskedő az általa fizetendő adóból nem vonhatja le a következő összegeket:

a) a saját maga által importált műalkotások, gyűjteménydara- bok vagy régiségek után fizetett vagy fizetendő HÉA;

b) az alkotótól vagy annak jogutódjától beszerzett vagy beszerzendő műalkotások után fizetett vagy fizetendő HÉA;

c) az adóalanytól, de nem használtcikk-kereskedőtől beszer- zett vagy beszerzendő műalkotások után fizetett vagy fizetendő HÉA.