Oldal kiválasztása

Örökzöl téma, nem lehet megúnni, elégszer átismételni mi is az a közvetített szolgáltatás.

Mik a közvetített szolgáltatás jellemzői:

  • Ha én rendelek meg egy szolgáltatást (én lépek szerződéses kapcsolatba egy szolgáltatás igénybevételére, én kapom a számlát a szolgáltatást nyújtójától), de ténylegesen nem én elvezem, hanem valaki más, akivel én szintén szerződéses kapcsolatban állok.
  • A saját nevemben, de más javára kötök szerződést.
  • Ebben az esetben én megrendelője vagyok egy szolgáltatásnak, de értelemszerűen egyben nyújtójává is kell válnom  ugyanennek a szolgáltatásnak.
  • Ezt a szolgáltatást nekem ki kell számláznom az én partneremnek.
  • Jól látható, hogy a közvetített szolgáltatás az egy fikció.
  • Ez az egyetlen olyan ügylet az áfa törvényben amit kétszer kell számlázni, hiába egyszer történt meg a szolgáltatás nyújtása, hiába a közvetítő nem nyújtja ezt a szolgáltatást. Ki kell számláznom egy olyan szolgáltatást amit nem én nyújtok.

 

Összegezve a közvetített szolgáltatás = szolgáltatás bizomány. Másképpen megfogalmazva a PTK szerinti szolgáltatásra kötött bizomány az áfában = közvetített szolgáltatás.

A közvetített szolgáltatást nem szabad összekeverni a közvetítői szolgáltatással, az ügynöki szolgáltatással hiszen ebben az esetben a szolgáltatás nyújtó közvetlenül a végfelhasználónak számláz.

A közvetített szolgáltatás nem azt jelenti, hogy ugyanazzal az áfa kulccsal kell kiszámláznom a szolgáltatást, mint ami az én bejövő számlámon szerepel.