Oldal kiválasztása

Az egyik ügyfelünk, egy újonnan alapított Kft az alábbi kérdéssel fordult hozzám. Változtatni szeretnének az eredeti tevékenységi körükön és teljesen más irányba indulnának el. A cél az, hogy EU-s magánszemélyektől adásvételi szerződéssel használt személygépkocsikat vásárolnának, amiket a telephelyükön alkatrészekre bontva értékesítenének tovább. Az a kérdés, hogy ebben az esetben alkalmazni kell e az áfa törvény XVI. fejezete szerinti használt ingóságokra vonatkozó különös szabályokat?

Ennek a speciális adózásnak a lényege, hogy az értékesítő adóalanyok által az értékesítésen elért nyereséget adóztatja. A különbözeti adózás végső soron tehát hasonló eredményhez vezet mint az általános szabályok szerinti adózás.

Nézzük a fogalmakat:

Használt ingóság: olyan műalkotásnak, gyűjteménydarabnak és régiségnek nem minösülő ingó termék, amely adott, illetőleg kijavítása vagy rendbehozatala utáni állapotban eredeti rendeltetésének megfelelően használható.

Fontos tehát, hogy az alábbi két feltételnek mindenképpen meg kell felelni:

  • továbbértékesítési céllal történjen a beszerzés
  • használható legyen eredeti rendeltetésének megfelelően

 

Az eredeti kérdés eldöntéséhez elég megvizsgálnink a továbbértékesítési célt. Ezt a fogalmat az áfa törvény 259. §-ának 22. pontja határozza meg.

“továbbértékesítési cél: a mástól szerzett termék saját használat vagy egyéb módon történő hasznosítás nélküli értékesítése, amely értékesítéskori használati értékében legfeljebb csak a kereskedelemben szokásos értékváltozás miatt tér el a szerzéskori használati értékétől;”

Összefoglalva ezt a definíciót:

  • nem történhet saját használat
  • a beszerzéskori és az értékesítéskori állapot, használati érték csak annyiban térhet el egymástól, amennyi az adott termék használtcikk-kereskedelmében szokásos.

Véleményem szerint tehát az adott ügyletre nem alkamazható a használtcikk-árrésadózás, hiszen:

  • nem ugyanazt értékesítik tovább
  • egy adott alkatrész beszerzési árának meghatározása szinte lehetetlen
  • így az árrés meghatározása technikailag kivitelezhetetlen