Oldal kiválasztása

“Generál Kivitelező Kft.” építési vállalkozó meghatározott készültségi fokra felépített ingatlan átadására szerződött a magánszemély megrendelővel. Azaz a megrendelés alapján felépíti a házat. A generálkivitelező a villanyszerelésre, festésre, burkolásra…stb alvállalkozókat bíz meg. A munka építési hatósági engedély köteles.

“Alvállalkozó Kft” alanyi adómentességet választott. Felmerül kérdésként, hogy az alanyi adómentes Kft hogyan állítja ki a számláját? Vonatkozik e rá a fordított adózás?

 

Az áfa törvény szerint a fordított adózás feltétele, hogy:

  • mindegyike belföldön nyilvántartásba vett adóalany legyen,
  • egyiknek se legyen olyan jogállása, amelynek alapján tőle az adó fizetése ne lenne követelhető.

 

Az egyik követelmény tehát az, hogy a felek mindegyike belföldön nyilvántartásba vett adóalany legyen. Belföldi fordított adózás csak két belföldi adószámmal rendelkező áfa alany között lehetséges.

A másik követelmény, hogy ne legyen speciális jogállása a szolgáltatást nyújtónak. Az áfa tövény szerint ezen speciális jogállások esetén nem alkalmazható a fordított adózás:

  • Alanyi adómentes adóalany
  • Mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalany

 

Ennek megfelelően, ha a szolgáltatás nyújtó alanyi adómentességet választott, és így teljesít az áfa törvény 142. § (1) bekezdésében felsorolt szolgáltatást, akkor a fordított adózás nem alkalmazható, így a az igénybevevőnek nem kell adót megállapítania erre az ügyletre tekintettel.

A számlát kibocsátó, alanyi mentessége miatt állít ki áfa mentes számlát és nem a fordított adózásra tekintettel.