Oldal kiválasztása

Szakmai blogomnak két célja van. Az egyik, hogy a mindennapi munkám során felmerülő szakmai kérdéseket összegyűjtsem és megosszam másokkal. A másik, hogy egyfajta gyűjtőhelyet hozzak létre ahol egy adott témával kapcsolatos jogszabályok, állásfoglalások, bírósági elvi határozatok is megtalálhatók.

A napokban találtam rá erre az ügyre, amiben mint oly sokszor összve vissza keveredik számlázás tekintetében az egyenes és fordított adózás. Ezt osztom itt meg:

“…..A fordított adózás szabályainak alkalmazhatósága, illetve annak kizártsága építési teleknek minősülő ingatlan értékesítése és telekfeltöltési munkák esetén [2007. évi CXXVII. tv. 142. § (1) bek.; 2003. évi XCII. tv. 165. § (3) bek., 171. § (1) bek.].

[1] A felperes az S. F. Kft.-vel (a továbbiakban: Kft.1.) kötött módosított szerződés alapján 2009. január 5-én számlát bocsátott ki ingatlan értékesítéséről, valamint ugyanaznap transzformátor lebontásának járulékos munkálatairól a Kft.1 felé. A számlák szerint az értékesített termék beszerzője köteles az áfa megfizetésére. Az adásvétel tárgyát képező ingatlan művelési ága beépítetlen területre, majd áruházra változott.

[2] A felperes a Kft.1.-el a fenti ingatlanra telekfeltöltési munkákra kötött szerződést azzal, hogy a munkálatokra a fordított áfa szabályai az irányadók. A munkát a felperes 2009. március 23-án alvállalkozásba adta a B. Kft. (a továbbiakban: Kft.2.) felé, mely társaságtól a számlákat egyenes adózási szemléletben fogadta be, azonban a Kft.1. részére a fordított adózás szabályai szerint számlázott……”

Akiknek vannak ingatlanos ügyfelei azoknak kötelező olvasmány.

Részletesen ide kattintva